Blog

‘We zetten onszelf vast door te leven naar datgene wat ons gevormd heeft.’

Onbestemd gevoel. Een stap willen zetten, maar iets houdt je tegen. Niet kunnen voelen of je de juiste keuzes maakt. De oorzaak van deze gevoelens liggen vaak opgeslagen in de wijze waarop we gevormd zijn: onze ontstaansgeschiedenis. Vaak stellen we onszelf allerlei zoals; samenwerken of alleen werken? Moet ik dit wel doen? Is dit wat ik wil? Hoe vind ik dan mijn weg? Herken jij dat?

Je ego houdt je vast waar je bent.

Je draait cirkeltjes in je hoofd, je blijft nadenken en op zoek naar antwoorden. Je wil antwoord hebben en voelt dat je figuurlijk en letterlijk geen stap verder komt. Dit is ons ego, die hard aan het werken is om alles te houden zoals het is. “Waarom zouden we veranderen, je bent toch niet ontevreden, je hebt het toch goed, je hebt. niets te klagen.” Of je hoort je moeder zeggen “doe niet zo moeilijk, je hebt een goede baan.” Of je vader “ doe maar gewoon, al dat gevoel is nergens goed voor.

We hebben allemaal een overlevingsmodus, soms gaan we ons er zelfs mee identificeren.

Je wil weg bewegen bij het gevoel van onzekerheid of angst wat bij je opkomt. Je wil dat niet voelen, waarom zou je luisteren naar wat je ten diepste verlangt? Het ego in ons is ijzersterk en wil alles houden zoals het is. Het is voor je dan ook vaak lastig om te voelen, wat jij nu eigenlijk wil en als je het dan voelt, dan overtuig je jezelf ervan om er niet naar te handelen. Een mechanisme wat wij allemaal kennen. Dit komt door de verschillende ervaringslagen, die we over ons werkelijke ik heen zijn gaan leggen door: verlies, rouw, ervaringen in onze jeugd, trauma. Jouw systeem heeft de mooie functie, dat wanneer je jezelf moeten beschermen, je een overlevingsmechanisme ontwikkelt om om te kunnen gaan met de situatie waarin je jezelf bevindt.

Velen van ons gaan zichzelf vervolgens identificeren met het overlevingsmechanisme, wat tenslotte zo goed voor je gewerkt heeft. Door bijvoorbeeld de overtuiging aan te nemen “ik moet alles alleen doen” of “doorgaan en hard werken is het beste” of “voor anderen zorgen is belangrijk.

Laat gaan wie je denkt te moeten zijn. Brene Brown

Verkennen waar en hoe jouw levensovertuigingen ontstaan zijn, geeft je rust, inzicht en de ruimte om in het hier en nu te ontdekken wat jij wil en waar jij behoefte aan hebt.

Leading change by leading yourself

#leadership #personaldevelopment #veranderen #ontwikkelen #persoonlijkleiderschap #personalgrowth #change #transformatie #foodforthought #missie #selfawareness #trauma #levenscoach #lifecoach #leadingself #storytelling #bconnectedbyanneliek #mijnverhaal #ontmoeten #zelfsturing #regie #overwerkenleven #personalgrowth foto by Prisca Visser

Wil je meer food for thought, volg me op instagram: @bconnectedbyanneliek


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor ‘Food to Inspire’

#Foodforthought

Wil je meteen naar blogs die aanzetten tot nadenken over hoe jij leiderschap neemt in leven en werk.

Klik dan hier!

Wil je me persoonlijk spreken in een Skype?

Laat hier een berichtje achter.