Blog

‘Iedereen heeft angsten die aan de buitenkant vaak niet zichtbaar zijn’

25 februari 2020 • Geen categorie

Presentator Matthijs van Nieuwkerk deelt een voor mij herkenbare angst om dood te gaan in DWDD. Ook voel ik mij gesteund in het hebben van angsten en daarnaast succesvol kunnen zijn. Hij vertelt dat wanneer hij s’nachts hoofdpijn heeft bang is dat hij een hersentumor heeft. Neuropsycholoog Erik Scherder vertelt dat ondanks dat je weet hoe het werkt dat niet betekent dat er geen gevoelens van angst zijn. Het is een mooi open kwetsbaar gesprek. 

Dan heb je in je leven zoveel bereikt en dan laat je je gek maken door zo’n klein stukje.

De ‘tafeldame’ Roos Moggre maakt tijdens het gesprek over een vernietigende recensie aan het adres van Erik Scherder een opmerking waar ik haar dankbaar voor ben. Dit doet zij nadat Erik openhartig deelt dat hij zich super afgeserveerd heeft gevoeld. ‘En dan ben je professor. Dan heb je zoveel in je leven bereikt en dan laat je je gek maken door zo’n klein stukje.’ Deze zin raakt voor mij de kern, het legt naar mijn mening bloot waarom voor mij, voor jou en mensen om ons heen het soms zo ingewikkeld is om onze angsten te delen. Als we aan de buitenkant een succesvol iemand zien of iemand die voldoet aan de door ons zelf gecreëerde maatschappelijke prestatienormen dan dichten wij hem of haar blijkbaar geen angstgevoelens toe. 

Iedereen zag mij succesvol zijn terwijl ik s’nachts wakker lag.

In het publiek wordt ongemakkelijk gelachen wanneer Erik en Matthijs hun angsten delen. Het duidt op ongeloof en bevestigt hoe veel mensen naar anderen kijken. Als we echt zouden delen hoe jij en ik ons van binnen voelen zouden we er dan nog mogen zijn? Horen we er dan nog bij? Of worden we dan om iets, wat klaarblijkelijk heel normaal is, toch als anders gezien? Het maakt voor mij zichtbaar hoezeer we mensen beoordelen op hun prestaties, hun succes, hun uiterlijk, etc. Iedereen heeft angsten die aan de buitenkant lang niet voor iedereen zichtbaar zijn en vaak zorgen we er ook voor dat deze niet zichtbaar zijn. Je zult vast herkennen dat mensen een ander beeld aan je teruggeven als wat jij van jezelf hebt of zoals het voor jou van binnen voelt. Zo durfde ik niet altijd te zeggen hoe bang ik was om als ondernemer te starten. Iedereen zag mij succesvol zijn terwijl ik s’nachts wakker lag. 

Kijk eens met deze informatie en andere ogen naar je partner, je collega, de directeur van het bedrijf waar je werkzaam bent, je vriend. Dank je wel Matthijs, Erik en Roos voor de aanzet van een voor ieder van ons betekenisvol gesprek. 

Hieronder het videofragment waarnaar ik refereer in mijn tekst.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor ‘Food to Inspire’

#Foodforthought

Wil je meteen naar blogs die aanzetten tot nadenken over hoe jij leiderschap neemt in leven en werk.

Klik dan hier!

Wil je me persoonlijk spreken in een Skype?

Laat hier een berichtje achter.