Blog

‘Het managen van onze omgeving is een overlevingsstrategie’

Wat is toch die haat-liefde verhouding die ik heb met “de controle willen hebben”? Mijn hoofd schiet alle kanten uit, scant alle situaties af die kunnen gebeuren om vervolgens te kijken waar nog iets gezegd of gedaan moet worden. En waarom? Waarom wil ik alles onder controle houden?

“Ik zie het mezelf doen, ik ben me er bewust van. Ik weet dat ik een perfectionist ben en dat ik ervan overtuigd ben dat presteren mij bestaansrecht geeft. Dit verhaal ken ik ondertussen wel. Ik voel in mezelf steeds meer het verzet. Met het groeien van mijn bewustwording hierop, groeit ook de wil om me ervan te ontdoen. Ik wil dit helemaal niet, maar het gebeurt waar ik bij sta. Ik heb al gereageerd voordat ik het me realiseer. Het is doodvermoeiend en ik vind mezelf niet leuker. 

Terwijl ik zo duidelijk met mezelf had afgesproken na al die inzichten uit coaching, trainingen, opleidingen, dat ik het echt niet meer zou doen. Ik zou het patroon  gaan doorbreken. Ik was me nu tenslotte bewust. Iets in mij vindt het blijkbaar nog erg belangrijk om de controle te hebben en te behouden.” [Dagboek Anneliek van der Heijden, maart 2011.] 

“Zij heeft alles onder controle en weet precies wat ze doet.” Feedback van een opdrachtgever

Diep van binnen weet je, dat het niet klopt. Je kent de veelgehoorde woorden dat controle hebben een illusie is. En toch, … toch hou je vast aan iets waarvan je al tijden roept “stop hiermee, het helpt je niet meer. Het kost je energie en je raakt alleen maar meer uit verbinding met je zelf.” Je ziet zelf ook dat je steeds minder controle hebt. Soms gaan je dan nog harder je best doen om situaties te controleren. Het willen weten en begrijpen herken je vast wel. Dat je toch echt wil weten wat er is gebeurd, wat de ander ervan vindt, zodat jij weer kunt bedenken wat jij wil. Het frustreert je. Het heeft effect op de kwaliteit van je gesprekken, op het gevoel van autonomie en vrijheid. Je wordt steeds minder effectief in het realiseren van je persoonlijke doelen, want er gaat steeds meer energie naar het ‘managen’ van je omgeving en de ander.  We raken uitgeput, ervaren geen vreugde meer en stellen anderen voorop in plaats van onszelf.

“Hij weet precies wat er in zijn team speelt.” Directeur over één van zijn direct reports 

Hoe kom je los van deze conditioneringen? Hoe bevrijd je jezelf van iets wat eigenlijk ook wel weer heel comfortabel is en wat je (schijn)zekerheid geeft en waaraan je onbewust graag wil vasthouden.

Het helpt je in het managen van een project, een verandering. Je bent daardoor succesvol als manager; jij hebt namelijk het overzicht. Je hebt stappen gezet in je loopbaan en jouw werkgevers of opdrachtgevers zijn altijd enorm tevreden. Ten koste van wat? Het geeft je het gevoel de regie te hebben. Wie wil dat niet? Je hebt bovenal het gevoel dat je alles kunt beheersen.

Je hoeft echter niet stil te staan bij wat anderen, je omgeving en situaties van jou vragen. Jij hebt de controle over het resultaat of over die ander. Het bizarre is dat je met het hebben van die controle, eigenlijk iets anders onder controle probeert te houden. Je wil namelijk niet in een kwetsbare positie terecht komen. Je wil niet dat die ander ziet dat je het even ‘niet-weet’. Je wil niet die afwijzing voelen, die je ooit lang geleden gevoeld hebt. De vraag wat wil jij, waar heb jij behoefte aan, mijden we hiermee. 

“Het heeft me zoveel gebracht, maar nu kost het me vooral veel energie.” Klant tijdens coaching

Dus wat is het in jou, wat het zo belangrijk vindt om de controle te hebben en te behouden? Zo belangrijk, dat je zelfs je vrijheid van handelen en een stuk van jezelf opzijschuift.  Stel ‘controle hebben’ is een pantser wat je aantrekt, of een masker wat je opzet of een overlevingsstrategie van jongs af aan. Waartegen probeer je jezelf dan te beschermen? Of waarom heb je jezelf dit ooit moeten aanleren? Je hoeft het niet te veranderen of los te laten, het heeft je namelijk gebracht waar je nu staat. In de wond zit dus ook een parel. De controle willen hebben over dingen is doorgaans een overlevingsstrategie. De energie die je hierin stopt, houd je weg bij een (afgesplitst?) deel van je. Een deel wat je ooit los hebt moeten laten, dat er om de een of andere reden niet mocht zijn, maar wel gezien wil worden. Dus je hoeft het niet te veranderen, je moet het integreren.  

Wil je meer vrijheid ervaren? Vanuit vertrouwen en verbinding met anderen in contact kunnen zijn? Niet leeggezogen worden door het toepassen van micromanagement? Niet altijd gericht zijn op het willen beheersen van je omgeving en de ander? Sta dan eens stil bij bovenstaande vragen. 

Vind je het lastig om dit alleen te doen, stuur me een mailtje anneliek@b-connected.nl. Ik begeleid je graag om vrijer, effectiever en met minder moeite te kunnen leven en werken. 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor ‘Food to Inspire’

#Foodforthought

Wil je meteen naar blogs die aanzetten tot nadenken over hoe jij leiderschap neemt in leven en werk.

Klik dan hier!

Wil je me persoonlijk spreken in een Skype?

Laat hier een berichtje achter.