Blog

De toekomst van leren en ontwikkelen zit in het vergroten van je reflecterend vermogen!

Vertrouw jij op je ervaring? Op de kennis die je middels opleidingen, trainingen of hoog aangeschreven opleidingen hebt opgedaan? Maar hoe goed ken jij jezelf?

In de huidige maatschappij waar jij en ik in werken en leven, gaan de veranderingen snel. Als we daarin mee willen bewegen, vraagt dat van ons dat we snel kunnen anticiperen op datgene wat op ons afkomt. We laten ons opjagen door KPI’s, targets en actielijsten. Of we denken te moeten voldoen aan de verwachtingen van anderen.

We stellen onszelf nog zelden vooraf de vraag “wat wil ik” of “past dit bij mij”. Voordat we het weten hebben we het besluit genomen en hebben we nieuwe targets aan onze broek hangen. In de snelheid van de dag, voelen we dat we de verbinding met onszelf kwijt raken.

 

Van overleven naar leven

Als geen ander weet ik hoe moeilijk het is om vanuit verbinding met jezelf keuzes te maken. Gebeurtenissen uit mijn verleden, maakten dat ik vanuit een overlevingsmechanisme heel hard ging werken. Ik was succesvol, maakte veel uren, mijn klanten waren super tevreden. Ik nam een rol aan, wilde voldoen aan verwachtingen en resultaten boeken. Niet in verbinding met mezelf nam ik besluiten, die me veel energie gekost hebben.

Door te reflecteren, ben ik me in al die jaren steeds bewuster geworden van mijn vorming, de impact hiervan op de wijze waarop ik keuzes maak en hoe ik leiderschap neem over mijn leven en werk. Reflectie verrijkt me, het geeft energie, autonomie, het geeft betekenis aan de dingen die ik doe en ik neem verantwoordelijkheid over mijn leven. Ik leef in plaats van dat ik mijn overlevingsstrategieën aan het stuur laat zitten.

 

Reflecteren is ont-wikkelen

Door reflectie vergroot je je bewust zijn. Je krijgt meer inzicht in jezelf en antwoord op vragen als: Wie ben ik? Waar sta ik voor? Wat drijft mij? Welke omgeving past bij mij? Wanneer ben ik wel of niet in verbinding met mezelf?

 

Zelfkennis zorgt voor zelfsturing!

Handelen vanuit oude patronen, routine of ervaringen gaat je niet meer helpen. Het verkrijgen van zelfkennis vraagt reflectie op je opgedane ervaringen en kennis en de impact die dat heeft gehad op je leven. Door afstand te nemen van de dagelijkse dingen, ontstaat er ruimte en inzicht.

Reflectie geeft je de mogelijkheid om je opgedane kennis en ervaring om te zetten naar concreet ander gedrag en te ervaren dat je in staat bent om andere keuzes te maken! Je hoeft niets te veranderen, alleen je zelf inzicht te vergroten. Dit geldt voor mij, jou, de medewerkers waarmee je samenwerkt, het team waarbinnen je werkzaam bent of de organisatie waar je leiding aan geeft.

De toekomst van leren en ontwikkelen zit in het vergroten van ons reflecterend vermogen!

Voor inspiratie op het gebied van leiderschap, persoonlijke ontwikkeling kijk ook eens op mijn Instagramaccount: @bconnectedbyanneliek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor ‘Food to Inspire’

#Foodforthought

Wil je meteen naar blogs die aanzetten tot nadenken over hoe jij leiderschap neemt in leven en werk.

Klik dan hier!

Wil je me persoonlijk spreken in een Skype?

Laat hier een berichtje achter.